18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018



Κομισιόν προς ΠΓΔΜ: Λύστε


επειγόντως το ονοματολογικό


Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, τονίζοντας πως το ζήτημα «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως».

Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η χώρα έχει κάνει κάποια προετοιμασία όσον αφορά το σύστημα Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το ζήτημα αυτό «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

»Η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας εθνικής οδού, και η προώθηση ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ με καθυστέρηση, ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση την στρατηγική της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ίδια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά ικανοποιήσουν όλες τις θεσμικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις. «Η ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρότερη, πιο σταθερή και αποτελεσματικότερη, για να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη» τονίζεται στην έκθεση.


ΠΗΓΗ: tanea.gr


                                        *************************************


Με αφορμή την πρόταση της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων


ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η επίλυση


του ονοματολογικού για ένταξη


«Η σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες, και η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων» τονίζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη θετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, διαχρονικά, στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Αποσαφηνίζεται δε ότι «η Ελλάδα ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεών της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και υπενθυμίζεται ότι «επί ελληνικής προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και 2005 αντίστοιχα».

Ειδικότερα, για την Αλβανία, η Ελλάδα «εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα, όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Σχετικά με την ΠΓΔΜ υπογραμμίζεται ότι μολονότι «η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «είναι η έβδομη φορά που η ΠΓΔΜ λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο - και όχι από την Επιτροπή - όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της».

ΠΗΓΗ: tanea.gr


                                          *********************************


Κοτζιάς: Η FYROM δεν πρόκειται


να μπει στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο


Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς συνταγματική αναθεώρηση erga omnes - Τι ανέφερε για την επικρατέστερο όνομα
Σε ορίζοντα φθινοπώρου τοποθετεί την προοπτική μίας λύσης στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας μεταθέτουν το χρονικό πλαίσιο μίας συμφωνίας αρκετούς μήνες αργότερα, ενώ τόνισε , η δεν αναμένεται η ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

«Είναι ολοφάνερο ότι η FYROM τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ. Βέβαια το έχει χάσει. Διότι θα σας το πω αυτό: τώρα αντί να πουν "Πέσαμε έξω και είχε δίκιο ο Τσίπρας και Κοτζιάς που έλεγαν ότι εμείς το κάνουμε για λόγους εκτίμησης ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον", λένε κάποιοι. Μα σταμάτησε, δεν κάνει ή δεν δείχνει". Να σας πω τώρα γιατί το έχασαν (σσ. οι Σκοπιανοί). Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στην φίλη χώρα στο βορρά θέλει πάνω από δυο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό – ένα μήνα. Και αφού πάει στη Βουλή θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Άρα θα πάει το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρχει λύση χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος erga omnes, ο κ. Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«Τι θέλω να πω; Ότι αν δεν υπάρχει το erga omnes, δηλαδή η χρήση για όλα τα διεθνή, διακρατικά, διεθνείς Οργανισμούς, διμερείς και για τα εσωτερικά, θα έχουμε επενδύσει, αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στη FYROM σε ένα καυγά και σε τριβές για τον επόμενο αιώνα. Διότι θα βγαίνουν έγγραφα παραδείγματος χάριν δίπλωμα – πτυχίο Πανεπιστημίου στο εξωτερικό με το εσωτερικό όνομα, εμείς θα κυνηγάμε ότι «διαταράσσουν ή παραβιάζουν τις συμφωνίες», εκείνοι θα λένε ότι «συνέβη κατά λάθος» και αν έχουμε σήμερα ένα καυγά στο τι όνομα χρησιμοποιείται στους διεθνείς Οργανισμούς, εκεί θα έχουμε ένα καθημερινό καυγά που θα είναι αδιέξοδος και που θα χειροτερεύει τις συνθήκες ανάμεσα στα δυο κράτη. Εγώ τους λέω ότι το κάνουμε και επιμένω στο erga omnes, γιατί θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα, μακράς πνοής που αντί να δημιουργεί να λύνει προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το αν το επικρατέστερο όνομα είναι το «Gorna Macedonija», ο κ.Κοτζιάς αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως τονίζοντας: «Δεν είναι θέμα τώρα να αρχίζω να συζητάω δημοσίως το που είναι η διαπραγμάτευση. Έχει κάνει προτάσεις ο κ. Νίμιτς πέντε ονομάτων, το ένα έχει απορριφθεί. Είναι ένα όνομα που είχαν δεχτεί οι ελληνικές Κυβερνήσεις

ΠΗΓΗ: protothema.gr


                                                     *******************************



Μογκερίνι σε Ζάεφ: Αισιοδοξώ για


λύση με την Ελλάδα για το όνομα


Την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. (ΦΩΤΟ)

Ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες σχετικά με το ποια απόφαση μπορεί να ληφθεί, καθότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι τότε. Έχουμε κάπου δυόμισι μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και γενναία, όπως κάναμε τους τελευταίους 10 μήνες. Κάνατε βήματα που ήταν αδιανόητα πριν από 10 μήνες. Γι ' αυτό είμαι αισιόδοξη. Ο καιρός υπάρχει, μπορεί να αξιοποιηθεί όπως αξιοποιήθηκε από εσάς και την Ελλάδα σε αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι είναι δυνατό να προκύψει αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να εισέλθω στο περιεχόμενο αυτού του θέματος, διότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί σίγουρα να λάβει μια θετική απόφαση. Διαφορετικά, εμείς δεν θα απευθύναμε σύσταση αν πιστεύαμε ότι δεν είναι έτσι» δήλωσε η κ.Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, για έβδομη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις, διότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα με την Ελλάδα εγγυάται πραγματικά κάτι τέτοιο. Θα είμαστε όλοι ευτυχείς αν βρούμε μια λύση, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεβ.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και πρόσθεσε: «Εάν κατορθώσουμε να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος κατά τον Μάιο, θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος για όλα, επειδή πρόκειται για νομικές πτυχές που είναι επιλύσιμες. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον θα υπάρξει πιθανώς καλύτερη στιγμή για να βρεθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, η οποία θα προστατεύει την ταυτότητα, καθώς και το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως άλλωστε είπε και ο κ.Κοτζιάς».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να εξετάσει με τις ηγεσίες των χωρών αυτών την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μετά και την δημοσιοποίηση, χθες, των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία).

Η κ.Μογκεκρίνι επαίνεσε σήμερα την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει επιτύχει τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η συνέχιση και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr