4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1918

Το τριήμερο 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 1918, είναι το τριήμερο των ελληνικών προσφορών στο συμμαχικό στρατόπεδο με τις επιτυχίες των Μεραρχιών Σερρών και Κρήτης και ιδιαίτερα του 35ου συντάγματος του συνταγματάρχη Π. Γαργαλίδη στην περιοχή της Δοϊράνης.
Το ΕΜΠΡΟΣ στο φύλλο της 7ης Σεπτεμβρίου καταχωρεί το παρακάτω τηλεγράφημα που απέστειλε ο Γάλλος Αρχιστράτηγος των Συμμαχικών στρατευμάτων στη Μακεδονία, Ντ΄ Εσπεραί, στον πρωθυπουργό και υπουργό των Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο: «Την στιγμήν καθ΄ ήν βεβαιούται η επιτυχία των αρξαμένων επιθετικών επιχειρήσεων του Ανατολικού μετώπου θεωρώ καθήκον μου να εκφράσω υμίν την πλήρη ευχαρίστησίν μου δια την λαμπράν διαγωγήν των Ελληνικών μονάδων των μετεχουσών της μάχης. Ιδιαιτέρως η Μεραρχία Σερρών επιτεθείσα προς Δυσμάς της λίμνης Δοϊράνης επί εδάφους εξόχως δυσκόλου απεκόμισε νέαν δόξαν καταλαβούσα θέσεις λίαν ισχυράς και πεισματωδώς υπερασπιζομένας, συλλαβούσα δε και μέγαν αριθμόν αιχμαλώτων. Τινές των Ελληνικών μονάδων επηύξησαν την φήμην ήν απέκτησαν κατά την επίθεσιν του Σκρα Ντιλέγγεν. Εκ των τελευταίως αφιχθεισών Ελληνικών μονάδων το 35ον Σύνταγμα του Πεζικού επεκύρωσε την μαχητικήν του αξίαν καταλαβόν δια θαυμασίας εφόδου, τη συνδρομή των Γαλλικών μονάδων, το ισχυρόν συγκρότημα του Πρεσλάπ και το χωρίον Σβόρσκο. Πάσαι εξ άλλου αι μαχόμεναι Ελληνικαί μονάδες αμιλλώνται εις αντοχήν και ορμήν, είμαι δε πεπεισμένος, ότι ταχέως θα δρέψουν νέας δάφνας.» Στη φωτογραφία το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ.


Για τις επιτυχίες του στρατού μας όμως συνεχάρη τον Βενιζέλο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Κλεμανσώ, με το εξής τηλεγράφημα που δημοσίευε η ίδια εφημερίδα, στο φύλλο της 11ης Σεπτεμβρίου: «Είμαι ευτυχής δυνάμενος να σας συγχαρώ δια την λαμπράν επιτυχίαν, την οποίαν τα Ελληνικά στρατεύματα του Μακεδονικού μετώπου κατήγαγον κατά των εχθρικών στρατιών. Οι ιδικοί μας στρατιώται, οι οποίοι πολεμούν ηρωικώς κατά του καταπατούντος το Γαλλικόν έδαφος, χαιρετίζουν τους γενναίους των συναδέλφους του Ελληνικού στρατού, οι οποίοι προσθέτουν μίαν ένδοξον σελίδα εις την ιστορίαν της πατρίδος των.»