26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1932

Ισχυρότατος σεισμός 7 ρίχτερ με 2 ισχυρούς μετασεισμούς στη Χαλκιδική. Επίκεντρο η Ιερισσός η οποία μαζί με το Στρατώνι καταστράφηκαν ολοσχερώς! Συνολικά 4.106 σπίτια κατέρρευσαν ενώ άλλα 3.218 υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. Μεγάλη καταστροφή και στο Άγιον Όρος, στο οποίο μόνο 2 μονές άντεξαν! Απολογισμός 669 τραυματίες και 161 νεκροί.

Οι πρώτες λιγοστές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έγραφε ότι «ισχυρότατος σεισμός εδόνησε χθες ολόκληρον την Μακεδονίαν και την Θράκην, ενώ η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλούσε για ισχυρή σεισμική δόνηση που ανεστάτωσε τον λαό της Μακεδονίας! Βέβαια από την επομένη 28 του μηνός άρχισαν να δημοσιεύονται συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Θα παραθέσουμε ενδεικτικά τίτλους αυτών των δημοσιευμάτων από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου της Καθημερινής και της Μακεδονίας.




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28/9: Φοβερά η θεομηνία της Χαλκιδικής. Τρομακτικοί σεισμοί εκρήμνισαν εκ θεμελίων περί την δεκάδα κωμοπόλεων και χωρίων. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται εις 150, των δε τραυματιών παραμένει ανεξακρίβωτος. Η Ιερισσός, το Στρατώνιον, τα Νέα Ρόδα, η Μεγάλη Παναγιά, η Στρατωνίκη και πολλοί άλλοι μικροσυνοικισμοί μετεβλήθησαν εις ερείπια. Αφάνταστοι σκηναί τρόμου και αλλοφροσύνης. - 29/9: Ο απολογισμός της καταστροφής μεγαλείτερος από ό,τι ανεμένετο. Η Μεσογειακή μοίρα του αγγλικού στόλου καταπλέει εις Χαλκιδικήν προς ενίσχυσιν των 

σεισμοπαθών. - 30/9: Νέαι σεισμικαί δονήσεις συνεπλήρωσαν την τραγικήν κκαταστροφήν. Οι σεισμόπληκτοι μένουν άστεγοι και νήστεις. Εν τω μεταξύ εκδηλούνται σοβαραί επιδημίαι. Ο χθεσινός πανικός εις την Θεσσαλονίκην. Οι νεκροί ανέρχονται μέχρις ώρας εις268. - 1/10: Ο αγγλικός στόλος εβομβάρδισε χθές κατόπιν συνεννοήσεως μετά των αρχών, τα ετοιμόρροπα ερείπια της Ιερισσού. Εντός πενταλέπτου εξηφανίσθη πάν ίχνος. Η συγκινητική τελετή του ενταφιασμού των ηκρωτηριασμένων ατυχών θυμάτων.










ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28/9: Πρωτοφανείς σκηναί φρίκης και ολέθρου εις την σεισμόπληκτον Χαλκιδικήν. Ολόκληρα χωρία εις σωρούς ερειπίων. Δεν εξηκριβώθη εισέτι αριθμός νεκρών και τραυματιών.-
29/9: Οι φοβεροί σεισμοί συνετάραξαν την Χαλκιδικήν. Η Ιερισσός, το Στρατώνι, τα Νέα Ρόδα, Ίσβορος κλπ. Κατάκεινται εις σωρούς αμόρφων ερειπίων πλέον. Μία εικών από την Κόλασιν του Ντάντε. Γονείς που είδαν τα παιδιά τους να θάπτωνται υπό τα ερείπια. 30/9: Ο όλεθρος επέρασεν από την ατυχή Χαλκιδικήν. Νέαι δονήσεις εκρήμνισαν χθες ό,τι ήτο όρθιον. Ο Σωχός, ο Λαγκαδάς και η Νιγρίτα έπαθαν μεγάλας ζημίας. Οι ζωντανοί είναι πιο αξιολύπητοι από τους πεθαμμένους. Η κυβέρνησις έως τώρα έπραξε το καθήκον της. Πρέπει να νοιώσωμεν την δυστυχίαν των και να τους βοηθήσωμεν. - 1/10: Οι σεισμοί εξακολουθούν ισχυροί εις ολόκληρον την Βόρειον Χαλκιδικήν. Νέαι καταρρεύσεις και τραυματισμοί. Και η Θεσσαλονίκη πανικόβλητος. Έντρομοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλιν ή διανυκτερεύουν εις το ύπαιθρον.


Ο ΝΕΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από την πλευρά του, που δημοσίευε λίγες πληροφορίες τόνιζε καθημερινώς ότι οι σεισμόπληκτοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους και δεν είχαν καμία μέριμνα από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Τον απασχολούσε ιδιαίτερα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου – ημέρας του σεισμού – στις οποίες το ΚΚΕ, πο είχε κατέβει ως Ενιαίο Μέτωπο Εργατών-Αγροτών, είχε εκλέξει 10 βουλευτές, ενώ παράλληλα ισχυριζόταν ότι νοθεύτηκε το αποτέλεσμα! Αλλά για τις εκλογές αυτές θα μιλήσουμε παρακάτω.

Οι εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου 1932 έγιναν απο την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία και το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο, ώστε ήταν πολύ δύσκολη η συνεργασία κομμάτων, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα σε έδρες ήταν: Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη 95, Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου 98, Προοδευτικό Κόμμα του Γεωργίου Καφαντάρη 15, Αγροτικό Κόμμα των Ζαβιτσάνου – Μυλωνά 11, Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου 8, Ενιαίο Μέτωπο Εργατών – Αγροτών (ΚΚΕ) με τον Ιωάννη Σοφιανόπουλο 10, Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Γεωργίου Κονδύλη 6, Κόμμα Ελευθεροφρόνων του Ιωάννου Μεταξά 3, Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών του Ανδρέα Μιχαλακοπούλου 2, ενώ εξελέγησαν και 2 ανεξάρτητοι. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις εκλογές αυτές είχαν ψηφίσει 1.175.983 Έλληνες. Μετά από διαβουλεύσεις, κυβέρνηση σχημάτισε ο Παναγής Τσαλδάρης από τις 3 Νοεμβρίου 1932 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 1933, οπότε ανέλαβε ξανά την κυβέρνηση ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μαρτίου του 1933.