14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1904

Η αποφασιστική επέμβαση του ελληνικού κράτους στο Μακεδονικό ζήτημα είναι γεγονός. Ο Παύλος Μελάς, γνωστός στην περιοχή ως Μίκης Ζέζας,επιστρέφοντας από την Κοζάνη, διορίζεται αρχηγός όλων των ελληνικών Σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία από την Μακεδονική Επιτροπή. Αυτή ήταν και η έναρξη της πραγματοποίησης του διακαούς πόθου για αγώνα, και από την πρώτη κιόλας στιγμή άρχισε να προετοιμάζει το Σώμα του για είσοδο στη Μακεδονία. Στις 18 Αυγούστου έμπαινε στη Μακεδονία Σώμα του Ευθύμιου Καούδη, με 14 άνδρες. Από ομιλία του Αντιστράτηγου Ιωάννου Κακουδάκη, επιτίμου Α´ Υπαρχηγού ΓΕΣ την 9η Οκτωβρίου 2005, στην Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, με θέμα “Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα” παραθέτουμε ένα απόσπασμα για τον Καούδη:

«Η Παρουσία του πρώτου αντάρτικου Σώματος των δέκα Κρητικών από την ελεύθερη Ελλάδα, αν και πολύ σύντομη, λειτούργησε ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ελληνικό αγώνα στη Μακεδονία. Η πείρα που απέκτησαν αποδείχτηκε πολύτιμη και δύο από αυτούς, ο Ευθύμιος Καούδης και ο Γεώργιος Δικώνυμος- Μακρής, διέπρεψαν αργότερα ως Αρχηγοί Σωμάτων. Οι συγκρούσεις με τις Βουλγαρικές συμμορίες, η εφαρμοζόμενη τακτική τους, η ανικανότητά τους στη σκοποβολή, ο βαθμός της εν γένει στρατιωτικής τους κατάρτισης, ενθάρρυναν τους Κρητικούς να συνεχίσουν με επιτυχία τις προσπάθειές τους και να δώσουν ένα ευοίωνο σάλπισμα αφύπνισης για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Πριν από την επάνοδο των δέκα Κρητικών οι αξιωματικοί της Εθνικής Επιτροπής έστειλαν νέο εικοσαμελές σώμα με τους Λεωνίδα Παπαμαλέκο και Στυλιανό Κλειδή. Έπεσαν ηρωικά και οι δύο το 1912. Όμως κατά το χρόνο της προπαρασκευής τους στη Θεσσαλία, εκδηλώθηκε η βουλγαρική εξέγερση του Ιλιντεν στις 20 Ιουλίου 1903 στη Δυτική Μακεδονία και η επανάσταση της Μεταμόρφωσης στην Αδριανούπολη σηματοδότησαν τη νέα φάση του Μακεδονικού Ζητήματος. Για το λόγο αυτό ο Παύλος Μελάς είπε να ματαιώσουν την είσοδο στη Μακεδονία και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ωστόσο οι βουλγαρικές και τουρκικές ενέργειες οδήγησαν τους Έλληνες σε εξέγερση. Από τις αρχές του 1904 η ελληνική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Θεοτόκη αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μετριοπαθή στάση της και να εφαρμόσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική για τα μακεδονικά πράγματα, λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα.»


Ο Ευθύμιος Καούδης (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1866 στο χωριό Καλλικράτης Σφακίων Κρήτης και πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Δεκεμβρίου 1956, σε ηλικία 90 ετών . Η κηδεία του έγινε δημοτική δαπάνη και το Γ΄ Σ.Σ. του απέδωσε τιμές στρατηγού εν ενεργεία.